Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-3973811
  • info@metgemaq.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Als DGA (directeur-grootaandeelhouder)

Ondernemen brengt risico's met zich mee. Maar heeft u als directeur-grootaandeelhouder (DGA) ook nagedacht over uw persoonlijke financiële situatie? Voor u als DGA zijn er twee belangrijke risico's: arbeidsongeschiktheid en overlijden. Daarnaast heeft u diverse mogelijkheden om een pensioen op te bouwen en is een Compagnonsverzekering wellicht verstandig.

Arbeidsongeschiktheid

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen voorziet in een uitkering bij ziekte of invaliditeit van de ondernemer. Het doel van zo’n AOV voor zelfstandigen is eigenlijk het voorkomen van financiële problemen die ontstaan wanneer een ondernemer (langdurig) ziek wordt. Door het afschaffen van de WAZ is er voor ondernemers geen sociaal vangnet meer, daarom is de AOV voor zelfstandigen van groot belang.

Wat is er veranderd ?

Voor 1 augustus 2004 fungeerde de Wet Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (WAZ) nog als vangnet, maar sinds deze wet is afgeschaft moeten zelfstandigen nu zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering af sluiten. De premie die hiervoor betaald moet worden valt onder privékosten, maar is gelukkig wel aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De uitkering wordt over het algemeen, bij volledige arbeidsongeschiktheid, gebaseerd op tachtig procent van het inkomen. De hoogte van de uitkering hangt af van persoonlijke wensen, maar mag nooit meer zijn dan het inkomen voor de (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid.

Bij de AOV voor zelfstandigen zijn er vele opties mogelijk, deze verzekeringen bestaan dan ook in vele soorten en maten en worden door veel verzekeraars aangeboden. De ene AOV is de andere niet. De verschillen in premie en voorwaarden kunnen behoorlijk verschillen tussen de verschillende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. 

Na een inventarisatie van uw financiële gegevens kunnen wij u een passend voorstel doen. Vraag onze adviseurs naar een inhoudelijke vergelijking ook van voorwaarden.

Overlijden

U wilt er het liefst niet aan denken. Toch is het een hele geruststelling om te weten dat u de zaken goed heeft geregeld als u of uw partner onverhoopt komt te overlijden. Het verliezen van een dierbare is al zwaar genoeg zonder financiële zorgen. Voorkom deze zorgen met een Overlijdensrisicoverzekering. Uw nabestaanden blijven dan goed verzorgd achter.

Pensioen

Het is natuurlijk fantastisch als u de zaak in de toekomst goed kunt verkopen als u met pensioen gaat. Maar het is riskant om daar nu al van uit te gaan. Het is dan ook verstandig om nu al een goed pensioen op te bouwen. Als DGA heeft u veel vrijheid om uw pensioen op te bouwen. Dat betekent wel dat u er over moet nadenken en slimme keuzes moet maken. Zeker als u de wens koestert om eerder te stoppen met werken. Zo kunt u bijvoorbeeld een spaarrekening openen of in vastgoed of aandelen beleggen. Maar u kunt bijvoorbeeld ook een Lijfrenterekening afsluiten. U heeft dan meer zekerheid op een goed pensioen. Over de mogelijkheden vertellen we u graag meer tijdens een persoonlijk gesprek.

Compagnonsverzekering

Bent u met één of meer compagnons? Dan weet u als geen ander dat het succes van uw bedrijf nauw verband houdt met de kwaliteiten van u en van uw collega-vennoten. Maar wat gebeurt er als één van de ondernemers overlijdt? Dit risico is over het algemeen relatief eenvoudig af te dekken door een Compagnonverzekering af te sluiten. Hierbij sluiten u en uw medevennoot of medevennoten Overlijdensrisicoverzekeringen op elkaars leven. Dat zijn zogenaamde kruislings gesloten verzekeringen. Als een van de compagnons komt te overlijden wordt een bedrag uitgekeerd voor de ‘overblijvende’ compagnon(s).

Wilt u meer weten over wat u als directeur-grootaandeelhouder het beste kan verzekeren? Neem dan contact met ons op, wij vertellen u graag meer tijdens een persoonlijk gesprek.